Podložka pod bazén je speciální ochranná fólie

Máte-li v plánu pořídit nadzemní bazén, který budete provozovat v teplých měsících roku, měli byste k němu dokoupit některá nezbytná příslušenství. V první řadě filtrační čerpadlo a box s kartušovou či pískovou filtrací, desinfekční a testovací prostředky pro udržení patřičné kvality vody, schůdky, teploměr, bazénový vysavač, krycí hladinovou plachtu a také plachtu, kterou umístíte na zem pod bazénové dno. Říká se jí geotextilie či geotextilní podložka a využívá se mimo jiné i ve stavebnictví, např. pro zpevňování svahů před sesuvem půdy a kamenů.

balónky na hladině

Proč se pokládá pod bazén geotextilní podložka

Prorůstání trávy a kořenůpodložky pod bazén dovedou zamezit či potlačit růst kořenů trávy a drobných keřů pod bazénem a v jeho těsné blízkosti, tím chrání dno před tlakem a případným poškozením zvenčí. Co dokáže docela obyčejná tráva a některé rostliny, se můžete přesvědčit, pokud zaměříte pozornost na některé starší asfaltové cesty a chodníky, kudy traviny prorůstají. Dovedou nadzvednout i velmi silnou asfaltovou vrstvu a prorůstat skrze prasklinu.

děti v bazénu

Drobné kamínky – před pokládkou bazénu na zem se musí povrch důkladně připravit. Měl by být zbavený větších oblázků či sutin a pokrytý prosetým pískem či směsí zeminy s pískem. I přesto se tu může vyskytnout menší kamínek, který by tlačil na povrch dna a mohl rovněž způsobit jeho nevratné poškození. Geotextilní podložka si s drobnějšími kamínky dokáže poradit.

Plísně a hniloba – geotextilní podložky jsou prodyšné a tím lépe chrání povrch dna bazénu před plísněmi a hnilobou, kterým vyhovuje nedostatek kyslíku. Plíseň a hniloba dovedou dno bazénu zaneřádit a zbytečně vám pak přidělají práci při jeho zazimování a uklizení do sklepa či garáže. Nehledě na to, že při odstraňování plísní se do ovzduší dostávají její spory, které byste pak zřejmě museli vdechovat.