Výplata v zaměstnání se nazývá čistá mzda

Každý kdo se chystá do práce, se jistě těší nejenom na samotnou práci, ale i na svou první výplatu. První výplata je přeci něco báječného, ale zažijeme to nadšení jenom jednou a pak na to většinou zcela zapomeneme. Jaká bude její výše? Máte alespoň hrubou představu? Určitě máte, protože hrubá mzda se většinou uvádí při pohovoru a měla by být uvedena ve smlouvě. Z té se však teprve musí vypočítat, kolik reálně dostanete na svůj účet, protože do této sumy promlouvají také další zákonné složky jako sociální, zdravotní a daně.

Někteří lidé od sebe stále nedokážou oddělit hrubou mzdu od té čisté. Ta konečná, kterou získáte na svůj účet, a bude vám reálně vyplacena, se nazývá čistá mzda Kalkulackacistemzdy.

pohovor

Můžete si ji snadno vypočítat pomocí různých kalkulaček na internetu. Do nich zadáváte právě hrubou mzdu případně další podstatné náležitosti jako je odpočet na děti, studenta, invalidita a podobně.

Výsledkem je čistá mzda po odečtu sociálního a zdravotního ze strany zaměstnavatele, sociálního a zdravotního z vaší výplaty, odvodů na daně z příjmů. Daň z příjmů je stanovena ve výši 15%. Na internetu se vám dokonce může objevit tabulka, kde přesně uvidíte, kolik ze své výplaty dáváte na sociální a zdravotní.

podání ruky

Výpočet se hodí i v případě, že měníte zaměstnání. Každý chce vědět, kolik asi bude pobírat v novém zaměstnání, kdyby přecházel do jiné firmy. Proto je tento způsob velice rychlý a snadný.

Nezapomínejte, že nejnižší výplata v hrubém, kterou můžete získat, je minimální mzda. Pod hranici minimální mzdy, která je pro rok 2021 stanovena na výši 15 200 korun hrubého, vám nikdy zaměstnavatel nesmí platit. Platí to pro jakoukoliv vykonávanou práci.

Nikdo nemá v hlavě složité vzorce na výpočty mezd, navíc se i tyto zákonitosti mohou měnit, proto je jednoduché a především také spolehlivé obrátit se na kalkulačky, které nám tímto způsobem jednoduše pomohou zjistit výši naší současné nebo budoucí výplaty.